Ponedjeljak, utorak, petak:
Srijeda i četvrtak:
Subota:
07:00 - 14:30
13:00 - 20:30
08:00 - 13:00
Zatražite ponudu
Zatražite ponudu
23.04.2014. Zdravlje vaših zubi tokom trudnoće Mnogi ne znaju da tokom trudnoće povečava se sklonost raznim upalama zubnog mesa zbog povećane koncentracije hormona u tijelu. Među najčešćim upalama pojavljuje se gingivitis, tojest natečenost i osijetljivost zubnog mesa. Uz gingivitis, ako trudnica ne njeguje dovoljno svoje zube i ne drži do svakodnevne higijene usne šupljine, postoji rizik povećanog plaka na zubnoj površini te povećane koncentracije bakterija u ustima. Ako se takvo sakupljanje bakterija ne spriječi, moglo bi doći do trudničkih granuloma a prema zadnjim istraživanjima, neizliječene upale te parodontitis mogu dovesti i do preranog rođenja djeteta.

Važno je i znati da postoji povezanost između zdravlja zubi majke i djeteta te prisutnost bakterije koja stvara karijes kod majke može dovesti i do većeg rizika od karijesa njenog djeteta tokom prvih godina života. Kako spriječiti upale usne šupjine i brinuti se za zube tokom trudnoće?

Prvo što savjetujemo je posjet vašem stomatologu tokom prva tri mjeseca trudnoće da bi se ustanovilo stanje usne šupljine i vaših zubi. Da biste bili sigurni da je sve u redu, preporučaju se redovne kontrole zubi svaka 3 mjeseca do kraja trudnoće. Uz stomatološke preglede, savjetujemo i test sline da bi se ustanovila količina bakterija u ustima. U slučaju da je prisutna bakterija koja stvara karijes, pravovremenim liječenjem spriječiti će se zaraza djeteta istom baktetrijom. Uz savjete i korisne upute stomatologa, uspiješno ćete izbjeći moguće zubne infekcije a i naučiti ćete kako se brinuti o zubićima vaše djece tokom prve godine života i prije prvog posjeta stomatologu.

Ako imate pitanja vezanih za ovu temu ili se želite naručiti za stomatološki pregled, kontaktirajte nas putem emaila ili telefona što prije. Dental Olujić vas čeka!