Ponedjeljak, utorak, petak:
Srijeda i četvrtak:
Subota:
07:00 - 14:30
13:00 - 20:30
08:00 - 13:00
Zatražite ponudu
Zatražite ponudu

Prevencijom protiv paradentoze i ostalih zubnih bolesti

27.06.2014. Prevencijom protiv paradentoze i ostalih zubnih bolesti Zubna higijena je važan korak ka zdravlju cijele usne šupljine. Nažalost, kad pogledamo posljednje podatke vezane za zubne navike hrvata, malo nas se brine za zdravlje zubi onoliko koliko bi trebalo. Prema posljednjim istraživanjima, posjećujemo zubara tek 1,2 puta godišnje; 48,4 % nas pere zube 2 puta na dan dok čak više od 22% samo jednom; koliko osoba u Hrvatskoj upotrebljava konac za zube? Tek 33,5 % ispitanika!

Ono što puno pacijenata zanemaruje je važnost čišćenja zubi i usne šupjine, ne samo zbog estetaskih razloga već i zbog prevencije bolesti koje mogu dovesti do gubitka zubi. Tako naprimjer loše higijenske navike i manjak dubinskog pranja zubi može dovesti do sakupljanja plaka i kamenca na površini zubi. Plak i kamenac su puni bakterija koje vremenom napadaju gingive i okolne strukture zuba te dovode do mobilnosti zuba i pada istog ako se bolest ne izliječi na vrijeme. Valja spomenuti da tko boluje od parodontne bolesti ima i veći rizik od oboljenja srca, infekcija, komplikacija u trudnoći, artritisa, dijabetesa, osteoporoze. Da biste spriječili pojavljivanje paradentoze ili bilo koje bolesti povezane za loše zubno stanje, prevencija je jedini put.

Prvi savjet svakoj osobi bilo koje godišnje dobi je da redovno posjećuje stomatologa i obavi ultrazvučno čišćenje i poliranje zubi. Imajte na umu da nije dovoljno kontrolirati zube jedanput godišnje ili tek kad vas nešto zaboli nego barem svakih 6 mjeseci.

Uz redovne stomatološke preglede, važno je i znati kako pravilno četkati zubi. Većina nas upotrebljava ručnu četkicu za zube i istu treba držati pod kutom od 45 stupnjeva tokom četkanja zubi. Dok četkate, radite to polukružnim i nježnim poretima da spriječite ozljede zubnog mesa. Jako četkanje može dovesti do povlačenja zubnog mesa i nastanka infekcija zubnih tkiva.

Zubni konac je ključan u čišćenju međuzubnih prostora a baš se tu i skriva najviše ostataka hrane. Dok uvlačite zubni konac među zube, pripazite da je uvijek čisti djelić konca u kontaktu sa zubom dok ga čistite uz stijenku.

Nakon uporabe konca, odlično je isprati usnu šupljinu sa vodicom za ispiranje usta koja sadrži antibakterijeske tvari te pomaže pri održavanju svježeg daha.