Ponedjeljak, utorak, petak:
Srijeda i četvrtak:
Subota:
07:00 - 14:30
13:00 - 20:30
08:00 - 13:00
Zatražite ponudu
Zatražite ponudu
23.07.2013. Prehrana i zdravi zubi Vjerojatno većina nas je svjesna koliko ono što jedemo tokom dana utječe na zdravlje i ljepotu naših zubi. Od malena nas se savjetuje da pazimo na količinu sećera i slatkog kojeg konzumiramo, kako kisele namirnice štete zubnoj caklini, te kako pića poput kave i čaja stvaraju mrlje na površini naših zubai. No većina nas ne zna koje namirnice nam pomažu da očuvamo zdravi i lijepi osmijeh. Uz redovno pranje zubi nakon svakog obroka i godišnje kontrole kod vašeg stomatologa, prehrana je neizbježivo poglavlje svakome tko se trudi sačuvati vitalan organizam. Sa ciljem da vam savjetujemo koje namirnice pomažu u očuvanju zubi, sastavili smo popis što biste trebali uvrstiti u vaše prehrambene navike.

1. Voda

Voda nam pomaže da ispiremo ostatke hrane koji se cesto zavuku izmedu zubi te hrane bakterije. Ispijanjem vode cistimo usnu supljinu od ostataka hrana i sprijecčvamo loš zadah.

2. Celer

Kad zvačemo celer ta osvježavajuća namirnica potiče stvaranje sline koja pomaže dezinficiranju usne šupljine i spriječavanju karijesa.
                        
3. Namirnice obogaćene fosforom

Jaja te meso poput piletine i govedine sadrže puno fosfora, mineral koji uz kalcij i vitamin D jaća naše kosti i zube.

4. Sir

Poput namirnica koje smo nabrojali u točki 3., i sir sadrži velike količine minerala koji pomažu pri jaćanju zubi i obnavljanju zubne cakline.

5. Povrće

Povrće koje sadrži vitamin A je važno za formiranje i očuvanje zubne cakline. Izdvajamo bundevu, slatki krumpir i brokulu.
                        
6. Voće

Konzumiranjem voća bogatim vitaminom C poput kivija, jabuka, šumskog voća i jagoda štitimo desni od bolesti poput paradentoze i gingivitisa.

7. Mlijeko

Namirnice poput mlijeka i jogurta sadrže kalcij te imaju malo šećera i kiselosti, primarni neprijatelji zubi.

8. Zeleni čaj

Zeleni čaj sadrži polifenole i antioksidante te sastojke koji pomažu u borbi protiv plaka, karijesa i upale desni.
                         
9. Luk

Luk je jedan od najsnažnijih oružja protiv bakterija i valja ga konzumirati svježeg da bi se riješili višak bakterija u usnoj šupljini i sačuvali zdrave zube.
Prevencija je najbolji izbor protiv bolesti usne šupljine; važno je spriječiti na vrijeme neprijatelje zubi poput karijesa i upala koje ozbiljno narušavaju zdravlje naših zubi nego liječiti kad je već kasno.