Ponedjeljak, utorak, petak:
Srijeda i četvrtak:
Subota:
07:00 - 14:30
13:00 - 20:30
08:00 - 13:00
Zatražite ponudu
Zatražite ponudu
25.06.2013. Povećana osjetljivost zubi Da li vam se ikada desilo da pri konzumiranju hladnih pića ili vrućih obroka osjetite oštru bol u zubima? Ako je to slučaj, najvjerojatnije je riječ o osjetljivim zubima, česta pojava kod mnogih muškaraca i žena. Kod osjetljivih zubi, bol se javlja i pri četkanju običnom četkicom za zube te konzumiranju slatkih napitaka i hrane. Povećanje osjetljivosti zubi uzrokovana je dentinom, jednim od tkiva u zubu.

Kada dentin biva izložen vanjskim podražajima poput vruće ili hladne hrane, tada to tkivo prenosi taj podražaj do živaca u zubima i uzrokuje bol. Zubna caklina inače štiti naše zube i dentin od vanjskih podražaja; no kroz vrijeme zubna caklina se istroši te se može oštetiti zbog česte konzumacije kisele hrane, agresivnog četkanja zubi, grickanja noktiju, ili zbog povlačenja zubnog mesa te otkrivanja dentina ispod gingive.

Postoje razni načini da bi zaštitili naše zube od oštećenja cakline. Među ostalom, ističemo slijedeće zdrave navike korisne pri očuvanju zdravlja vaših zubi:
  • Četkajte zube nježno od gore prema dolje kružnim pokretima
  • U slučaju osjetljivih zubi, koristite zubnu pastu za osjetljive zube koja pomaže remineralizaciji zubi 
  • Upotrebljavajte mekanu četkicu za zube
  • Pripazite na vašu prehranu; gazirani napitci, kisele namirnice, limun i ocat u velikim količinama štete caklini
  • Ne valja pretjerivati sa vodicom za ispiranje ustiju
  • Izbjeljivanje zubi nekim pastama bazirane na peroksidu mogu naštetiti i uzrokovati osjetljivost      
                            
Osjetljivi zubi su velika smetnja no ako pripazite te sljedite naše savjete zaštiti ćete zdravlje vaše usne šupljine.

Ukoliko primjetite da ste osjetljivi na toplo i hladno te osjećate oštru bol u zubima, nemojte trpjeti već posjetite vašeg stomatoga koji će vam preporučiti najbolje riješenje. Ukoliko imate pitanja na ovu temu, obratite nam se pute emaila ili telefona i odgovorit ćemo sa zadovoljstvom.