Ponedjeljak, utorak, petak:
Srijeda i četvrtak:
Subota:
07:00 - 14:30
13:00 - 20:30
08:00 - 13:00
Zatražite ponudu
Zatražite ponudu
04.06.2014. Upala desni Što uzrokuje bolesti desni? 

Plak je primarni uzrok bolesti desni. Međutim, drugi čimbenici mogu pridonijeti parodontoj bolesti, a to uključuje: 

Hormonalne promjene, poput onih koje se javljaju tijekom trudnoće, pubertet, menopauza, i mjesečne menstruacije, učine desni osjetljivijim, što ju čini lakšim za razvoj gingivitisa.

Bolesti koje mogu utjecati na razvoj gingivitisa: 

To uključuje bolesti poput raka ili HIV-om koji ometaju imunološki sustav. Budući da dijabetes utječe na sposobnost tijela da koristi šećer u krvi, bolesnika s ovom bolešću su sa višim rizikom od razvoja infekcija, uključujući i parodontnu bolest. 

Lijekovi mogu utjecati na oralno zdravlje, jer neki smanjuju protok sline, koja ima zaštitni učinak na zubima i desnima. Neki lijekovi, kao antikonvulzivni lijekovi Dilantin,lijekovi protiv angine pectoris Procardia i Adalat, mogu uzrokovati nenormalan rast tkiva desni. 

Loše navike kao što su pušenje, otežavaju desnima da se regeneriraju. Loše navike oralne higijene kao što je ne četkanje i ne čišćenje zubnim koncem na dnevnoj bazi, olakšavaju razvoj gingivitisa. Obiteljska povijest bolesti zuba može biti čimbenik za razvoj gingivitisa. 

Koja je razlika između gingivitisa, parodontitisa? 

Zapaljenje desni (upala desni) obično prethodi parodontitisu (bolesti desni). Međutim, važno je znati da nije svaki gingivitis napreduje do parodontitisa. U ranoj fazi gingivitisa, Bakterije koje su u plaku na zubima, uzrokuju upalu desni (gingiva je crvena i otečena) a često i lako krvare tijekom četkanja zuba. Iako desni mogu biti razdraženi, zubi još uvijek čvrsto stoje u kosti. Kada se gingivitis ne liječi, može napredovati do parodontitisa. U osoba s parodontitisom, Unutarnji sloj desni i kosti povlači se daleko od zuba i oblikuje džepove. 

Toksini ili otrovi — proizveden od strane bakterija u plaku, kao i enzimi uključeni u borbi protiv infekcija — počinju razgrađivati kosti i vezivno tkivo koje drže zube na mjestu. Kako bolest napreduje, produbljuju se džepovi a zubno meso i kost su uništeni. Kada se to dogodi, zubi više nisu usidreni u mjestu, oni postaju labavi i dolazi do gubitka zuba . Bolesti desni, zapravo, je vodeći uzrok gubitka zuba kod odraslih.