Ponedjeljak, utorak, petak:
Srijeda i četvrtak:
Subota:
07:00 - 14:30
13:00 - 20:30
08:00 - 13:00
Zatražite ponudu
Zatražite ponudu
02.03.2015. Sve što biste trebali znati o antibioticima Antibiotici su lijekovi koji na određen način sprečavaju razmnožavanje i rast bakterija u organizmu,to nikako nisu lijekovi kojima se borimo protiv virusnih infekcija već isključivo bakterijskih.

Svaki antibiotik ima određen spektar djelovanja, što znači da djeluje samo na određene bakterije u organizmu i da ne postoji jedan univerzalni antibiotik koji bi bio pogodan za sve bakterijeske infekcije.

Najbolji izbor antibiotika koji uzrokuju gnojne i druge slične infekcije u usnoj šupljini su penicilinski antibiotici. Neki pacijenti mogu imati alergijske reakcije na takav lijek stoga mu se u tom slučaju propisuju neki drugi lijekovi koji imaju drugačiji način djelovanja na iste uzročnike. npr. tada je zamjenski antibiotik Klindamicin.

Posebnu pažnju treba obratiti na njihovo doziranje:

-antibiotike treba uzmati u pravilnim vremenskim intervalima ovisno o kojem se lijeku radi npr. Ako uzimamo Klavocin bid, tada ga treba uzimati dva puta dnevno u vremenskim intervalima po 12h.

-svaku kutiju lijeka potrebno je uzeti do kraja. Odnosno do zadnje tablete najčešće je to kroz 5-7 dana ovisno o vrsti antibiotika koji se uzima. Pacijenti koji kroz par dana osjete znatno olakšanje znaju prestati s uzimanjem antibiotika a to je pogrešno jer bakterije koje su preostale na mjestu infekcije vrlo lako mogu postati rezistentne na tu vrstu antibiotika.

Što to znači?

To znači da slijedeći put kad dođe do infekcije takav isti antibiotik neće, ili će imati manji utjecaj na te rezistentne sojeve bakterija što će na kraju rezultirati sa otežanom rehabilitacijom.