Ponedjeljak, utorak, petak:
Srijeda i četvrtak:
Subota:
07:00 - 14:30
13:00 - 20:30
08:00 - 13:00
Zatražite ponudu
Zatražite ponudu
26.08.2013. Što je karijes? Karijes je kronična bolest zubnih tkiva koja sejavlja kao posljedica određenih čimbenika kroz vrijeme. Ti čimbenici se primarno sastoje od mokroorganizama koji se nakupljaju u zubnim naslagama te ostataka hrane koji hrane bakterije prisutne u našoj usnoj šupljini. Hrana poput šećera te ohrana koja se ljepi za zube predstavlja najveći rizik za zube i vodi do stvaranje karijesa.

Kod djece u ranoj dobi često se pojavljuje takozvani "karijes bočice", karijes uzrokovan hranjenjem slatkim sokovima na bočicu. Da bi sriječili taj tip karijesa koji primarno nanosi štetu prednjim zubima, preporučamo redovno čišćenje zubi vašeg djeteta vlažnom krpicom; izbjegavajte uporabu četkice koja bi mogla oštetiti zubno meso kod djeteta. Isto tako, pasta za zube može naštetiti zubnoj caklini mlječnih zubi te ostaviti mrlje na površini zuba.

Djete treba odvesti na kontrolu zubi već u drugoj godini života a da bi ste održali zdravima njegove zubiće, postoje i sredstava za lokalnu fluoridaciju da bi se spriječio karijes.

Izbjegavajte konzumiranje slatkića, gaziranih pića, a pripazite i na suho voće poput banana ili grožđica. Naime takve vrste voća prijanja za zube te predstavlja odlični izvor energije za bakterije.                             

Da biste spriječili karijes, ograničite konzumiranje šećera i slatkih namirnica, izbjegavajte grickalice, međuobroke te koristite proizvode koji sadržavaju ksilitol, poput nekih žvakaćih guma.

Pripazite na oralnu higijene, redovito perite zube i nastojite naučiti vašu djecu kako se pravilno brinuti o zdravlju zubi. Četkajte zube nakon svakog obroka te koristite konac za zube da biste očistili i međuzubne prostore u kojima se stvaraju naslage bakterija.