Ponedjeljak, utorak, petak:
Srijeda i četvrtak:
Subota:
07:00 - 14:30
13:00 - 20:30
08:00 - 13:00
Zatražite ponudu
Zatražite ponudu
24.06.2014. Sivi ili žuti zubi? Evo rješenja! Jedna od najvećih želja kod zubi je da oni budu što bijeliji i blistaviji. Boja zubi se razlikuje od osobe do osobe a postoji najmanje 16 nijansi bijele boje zubi koje se kreću od žute, lagano roza, sivkaste i tako dalje. Boja zubi se najčešće nasljeđuje putem gena međutim tokom života, boja koju smo nasljedili mijenja se ovisno o stilu našeg života i svakidašnjim navikama.

Nijansa zubi se mijenja prvenstveno kod pušača s obzirom da nikotin mrlja zube te ih potamnuje. Postoje i neki napitci koji, ako se često konzumiraju, mogu dovesti do žučkaste boje zubi. Na primjer kava ili čaj su pogati taninom  čiji pigment potamnjuje zube. Crno vino, koka cola i energetski sokovi ostavljaju smeđkaste pigmente na zubima. Isto tako, namirnice poput šumskog voća, umaci tamne boje ili bomboni mogu ostaviti trag na zubnoj caklini. Kod pacijenata koji imaju veće nakupe plaka povećava se i rizik obojenja zubi zbog ljepljive prirode te štetne naslage.

Ako je boja zuba ili zubi zaista tamna ili se javljaju bijele mrlje, uzrok tome može biti devitalizacija zuba,  lom, konzumiranje velike količine fluora ili nekih vrsta antibiotika poput tetraciklina.

Postoji mnogo metoda putem kojih stomatolog može izbijeliti zube. Jedna od metoda koju preporučamo je pjeskarenje zubi. Potpuno bezbolna i neinvazivna metoda, postupak se sastoji od čišćenja zubi putem čestica natrijeva bikarbonata. Te čestice uspješno uklanjaju mrlje i zubni plak i štite zube od skorog nakupljanja štetnih naslaga i tamnih pigmenata. Postupak traje oko 30 minuta i ne oštećuje na nikakav način zubnu caklinu. Uz pjeskarenje, preporuča se i čišćenje zubnog kamenca svakih 6 mjeseci. Kamenac je jedan od glavnih uzroka bolesti poput gingivitisa i paradontoze a skidanje kamenca će i rezultirati bijelijim i sjajnijim zubima.

Ukoliko želite saznati više o profesionalnim metodama izbjeljivanja zubi, pišite nam ili nazovite nas što prije. Ordinacija Dental Olujić je na raspolaganju za sve upite i primanje novih pacijenata. Čekamo vas!