Ponedjeljak, utorak, petak:
Srijeda i četvrtak:
Subota:
07:00 - 14:30
13:00 - 20:30
08:00 - 13:00
Zatražite ponudu
Zatražite ponudu
18.06.2013. Resekcija korijenova ili apicotomija Resekcija ili apicotomija je termin koji označuje odstranjivanje vrška korijena zahvaćenog sa kroničnom upalom.

Resekcija je potrebna kada se zub ne može izliječiti na jednostavan način, pristupom kroz krunu i korijenski kanal, već se mora pristupiti vršku korijena operativno.

Resekciju radimo kada je zub u kroničnoj upali, točnije na vrhu takvog zuba često se viđa učahurena gnojna vrećica koja može mirovati a može davati neke blage simptome kao bol na zagriz, bol na palpaciju korijena te fistuliranjem a na rendgenskoj snimci vidi se kao crna sijena.

Fistula je maleni gnojni "prištić" koji se nalazi u blizini oboljelog korijena koji konstantno cijedi gnoj u usnu šupljinu oboljelog pacijenta. Takva kronična upala je vrlo često bez simptoma i gotovo da je pacijent ni ne primjeti do samog pregleda kod stomatologa.

Takav zub potrebno je obraditi unutar korijenova i operacijski ukloniti gnojnu vrećicu ili granulom koji je izvor upale, sama operacija je vrlo jednostavna i bezbolna a traje samo tridesetak minuta. Prije operativno potrebno je piti antibiotike kako bi se umanjila upala da bi operacija prošla potpuno bezbolno. Poslije operacije potrebno je se pridržavati uputa stomatologa.

Konci se vade nakon sedam dana od operacije.