Ponedjeljak, utorak, petak:
Srijeda i četvrtak:
Subota:
07:00 - 14:30
13:00 - 20:30
08:00 - 13:00
Zatražite ponudu
Zatražite ponudu
21.04.2015. Proizvodi bez šećera mogu biti opasni za naše zube Svi znamo da je šećer jedan od najvećih neprijatelja kada je u pitanju zdravlje zubiju. Što manje šećera jedemo manja će biti mogućnost dobivanja bolesti zuba. Na žalost većina ljudi ne može izbjeći konzumaciju šećera u svojim prehrambenim navikama, a svi ga malo zaslužujemo a posebno kada se on nalazi u obliku najdraže Vam čokolade. Postoje dva načina kako izbjeći neželjene bolove, prvi način je smanjiti unos šećera u što većoj mjeri dok je drugi instnatno pranje i četkanje zuba odmah nakon uživanja u obroku punom šećera. I jedan i drugi način smatraju se uspješnim ukoliko se držimo strogih pravila.                       

Mnogi od Vas ne znaju i nisu svijesni da pića bez šećera i niskokalorična hrana također može ostaviti negativne posljedice na Vaše zube. Kao primjer možemo uzeti gazirana pića poput Coca-Cole koja u svojem asortimanu prodaje Coca-Colu ZERO. Bez obzira na manjak šećera, drugi sastavi Coca-Cole kao što je i sama gaziranost mogu od Vaših savršenih zubiju napraviti vrlo problematične zube. Osim gaziranih pića, istraživanja su provedena i na voćnim sokovima. U nedavnim istraživanjima od strane BMC Public Health, uzeto je 600 ispitanika, djece, koja konzumiraju veliku količinu voćnog soka. 70% djece pokazalo je prve znakove uništavanja zuba i zubne cakline koje su direktno povezane sa konzumacijom voćnog soka.  Što možemo učiniti da to spriječimo?

Ključ riješenja bila bi raznovrsna i izbalansirana prehrana bogata voćem, povrćem, mesom i ribom i naravno što manjom količinom šećera i čokolada. Iako je veći broj obroka bolji za Vaše zdravlje, kolači, čokolada i ostale slatke namjernice preporučaju se jesti jednom na dan. Možemo reći da je bolje pojesti  4 komada torte odjednom nego u 4 navrata jer ćemo na taj način smanjiti vremenski doticaj šećera sa našim zubima.

Za sve ljubitelje slatkoga donosimo namjernicu koja Vam je dozvoljena za jesti. Radi se naravno o tamnoj čokoladi. Čim je veći postotak kakaovca to je čokolada zdravija. Prema istraživanjima, tamna čokolada bogata je supstancom koja zapravo neutralizira šećer i pruža zubima zaštitu.

Naravno, kao i sa svime pa tako i sa tamnom čokoladom ne treba pretjerivati. Dovoljno je pojesti 2 do 3 kockice čokolade kako bi zadovoljili svoju želju za šećerom. Zdrava prehrana i redovito održavanje higijene pružit će Vašim zubima dugotrajnu zaštitu a Vama zdrav i bezbrižan osmijeh.