Ponedjeljak, utorak, petak:
Srijeda i četvrtak:
Subota:
07:00 - 14:30
13:00 - 20:30
08:00 - 13:00
Zatražite ponudu
Zatražite ponudu
30.03.2015. Parodontitis ili parodontoza Parodontitis se pojavljuje kada se gingivitis proširi na pričvrsni aparat zuba,odnosno na njegova potporna tkiva.(kost) Najčešće nastaje kao posljedica dugotrajnog nakupljanja plaka i kamenca između zubi i desni. Na tim mjestima stvaraju se džepovi koji se zatim spuštaju (produbljuju) između korijena zuba i ležišta u kosti. Kako bolest napreduje, simptomi su sve izraženiji, s bolovima, krvarenjem, gnojnom sekrecijom iz parodontalnih džepova, a potom dolazi do povećane pomičnosti zuba te u konačnici do gubitka zuba.

Liječenje parodontalnih bolesti zasniva se na uklanjanju svega što izaziva lokalnu iritaciju i spriječava odlaganje plaka, koji potiče upalu desni. To uključuje uklanjanje zubnog kamenca, čiste se džepovi, uklanjaju loši ispuni i protetski nadomjesci te izrađuju novi. Ukoliko je prisutan apsces, propisuju se i antibiotici.

U liječenju ovih bolesti održavanje dobre oralne higijene jedna je od ključnih stvari, kako bi terapija bila uspješna i rezultati vidljivi. Vaš stomatolog će Vas po potrebi uputiti specijalisti parodontologu, koji će u dogovoru s Vama napraviti plan terapije.