Ponedjeljak, utorak, petak:
Srijeda i četvrtak:
Subota:
07:00 - 14:30
13:00 - 20:30
08:00 - 13:00
Zatražite ponudu
Zatražite ponudu
06.03.2015. Bolesti desni - Gingivitis
Bolesti desni, odnosno gingivitis je upala tkiva koje okružuje i pridržava zube. 

Prvi znak takve upale je krvarenje zubnoga mesa s kojim se susreće sve veći broj ljudi. 
 
Glavni uzrok krvarenju i samoj bolesti zubnog mesa je tzv. zubni plak. To je bjelkasta naslaga na zubima koja se sastoji od mnoštva različitih bakterija koje luče tvari, njima se okružuju te tako štite od vanjskih utjecaja. Uz zubni plak mnoštvo je uzročnika koji utječu na bolesti zubnog mesa kao što su neadekvatna oralna higijena, pušenje, hormonalne promjene u pubertetu, trudnoća, stres. Također, tu je i loša prehrana s visokim udjelom šećera i ugljikohidrata te nedostatak važnijih hranjivih tvari kao što su razni vitamini. 
 
Simptomi gingivitisa:

Zdrave desni su čvrste i blijedo ružičaste boje. Kod gingivitisa one postaju zagasito crvene boje. Među vodećim znakovima gingivitisa su natečenost desni, njihova iznimna osjetljivost, krvarenje pri četkanju ili nakon uporabe zubnog konca te loš zadah. Vrlo je blaga bolest stoga je možete imati čak i ne znajući to. Ukoliko se gingivitis ne liječi i zanemaruje, sa vremenom se desni odvajaju od zuba te stvaraju rupe između samih zuba i desni u kojima se onda nakuplja još zubnog plaka.  Bakterije u plaku zatim uzrokuju proširenje upale. S vremenom dolazi do povlačenja desni ili kroničnog periodontitisa te mogučnosti gubitka zuba.

Faktori koji mogu povećati rizik od gingivitisa su:
  • Pušenje - Trebate još jedan razlog za prestanak pušenja? Pušenje je jedan od najznačajnijih faktora rizika povezanih s razvojem bolesti desni. Osim toga, pušenje može smanjiti šanse za uspješno liječenje.
  • Hormonalne promjene u djevojčica / žena - Te promjene mogu utjecati na osjetljivost desni te omogućiti da se gingivitis brže i lakše razvija.
  • Dijabetes - Osobe s dijabetesom imaju veći rizik za razvoj infekcija a samim time i razvoj bolesti desni.
  • Lijekovi - Postoje stotine lijekova koje smanjuju protok sline, koja ima zaštitni učinak na usta. Bez dovoljno sline, usta su osjetljivija na infekcije.
  • Ostale bolesti i njihova liječenja – AIDS, HIV
 
Kako djelovati?

Najbolji način liječenja krvarenja zubnog mesa je djelovanje da se bakterije plaka sto prije uklone  održavanjem dobre razine oralne higijene. To uključuje četkanje zubi barem dva puta dnevno i redovito čišćenje zubnim koncem. Iznimno su važni i periodični pregledi kod stomatologa koji je dužan objasniti pacijentu kako učinkovito četkati zube te iste čistiti zubnim koncem. Osim navedenog, preporučuje se i uporaba antiseptičkih sredstava za ispiranje usne šupljine koja utječu na smanjenje zubnog plaka  i ublažavanje upale desni. Ukoliko se liječenje ne provodi velika je mogućnost da se bolest desni proširi te utječe na tkivo, zube i kosti.